18 de gener del 2014

Pilota d'Or

El passat 13 de gener es va celebrar a Zuric la gala anual de la FIFA. En aquesta gala, entre molts altres premis, s'entrega la Pilota d'Or al millor jugador de futbol. El guanyador del 2013, per davant de Lionel Messi i Franck Ribéry ha estat Cristiano Ronaldo, que ara ja té dues pilotes, d'or. Personalment, crec que, dels tres, el millor del 2013 va ser Franck Ribéry, però jo no sóc ningú.

Foto extreta de http://es.fifa.com

Si repassem el rànking de jugadors que han guanyat aquest guardó trobem que Messi l'ha guanyat quatre cops; Van Vasten, Platinni i Cruyff, tres cops; Ronaldo, Rummenigge, Keegan, Beckenbauer i Di Stefano, dos cops, i Kaka, Cannavaro, Ronaldinho, Shevchenko, Nedved, Owen, Figo, Rivaldo, Zidane, Sammer, Weah, Stoitchkov, Baggio, Papin, Matthaeus, Gullit, Belanov, Rossi, Simonsen, Blokhin, Müller, Rivera, Best, Albert, Charlton, Eusebio, Law, Yashin, Masopust, Sivori, Suarez, Kopa i Matthews, un cop. No, no ho sé de memòria, simplement he consultat la web de la Pilota d'Or. Ara, la llista dels que no l'han guanyat encara és més llarga.

De tot el circ que envolta aquest trofeu, el millor són les notícies que apareixen a la premsa, sobretot a la favorable del candidat que no ha aconseguit el premi. Enguany que Messi no l'ha guanyat és la premsa esportiva catalana (Mundo Deportivo i Sport) la que parla de trampes i desqualifica un poc el premi. Curiosament, l'any passat, quan Cristiano Ronaldo va quedar segon, va ser la premsa madrilenya (AS i Marca) els que van utilitzar els mateixos arguments. Enguany els de Madrid són els que valoren molt el premi i els de Barcelona, els que el desvirtuen un poc, just al revés de fa un any. Com són les coses!

El que tinc clar és que aquest premi està poc relacionat amb el rendiment i les qualitats esportives d'un jugador perquè per escollir el guanyador no es fan servir dades objectives (títols guanyats, gols fets, passades fetes, assistències de gol, faltes rebudes, vegades que un ha estat jugador internacional, etc.), sinó que simplement periodistes, capitans de selecció i seleccionadors nacionals voten qui creuen que és el millor. Per tant, queda molt clar que aquest és un premi d'amics. Mireu quines han estat les votacions d'enguany i veureu que casualment el seleccionador francès va votar Franck Ribéry; l'argentí, Lionel Messi, i el portuguès, Cristiano Ronaldo. Tot queda a casa. Si es fessin servir dades objectives, possiblement els guanyadors no serien els que són.

Per a mi la Pilota d'Or és com aquells concursos que es guanyen amb votacions de Facebook, i d'això en sé un poc. Com més amics tens i més publicitat fas, més vots obtens i, per tant, més possibilitat tens de guanyar. Segur que si a casa ens haguessin deixat donar la Pilota d'Or, l'haguéssim donat a un dels grans cracs del futbol que mai l'ha guanyat i que l'ha merescut més que molts dels que la tenen a casa seva. La Pilota d'Or de casa nostra hauria d'haver estat per a Andrés Iniesta.

Foto extreta de http://www.vavel.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada