27 de gener del 2014

Xiular

Segons el Gran Diccionari de la Llengua Catalana la paraula xiular, entre altres definicions, significa "mostrar amb xiulets la desaprovació envers algú o alguna cosa". 

En la nostra vida tots hem xiulat alguna vegada. Més d'un cop hem vist com a camps de futbol es xiulava el trist espectacle que oferien els jugadors d'un equip o les "errades" arbitrals. Per desgràcia, alguns cops hem anat a concerts o espectacles que ens han decebut i en acabar hem xiulat. A vegades hem vist actituds d'altres persones que hem considerat que no eren correctes, com per exemple les baralles que hi ha molts cops als Jocs des Pla, i hem xiulat. Més d'un conferenciant ha hagut d'escoltar els xiulets del públic assistent quan aquest ha fet declaracions que no tocaven. I a vegades algun que altre representant polític ha estat xiulat quan ha assistit a determinats actes públics.

El passat 17 de gener, a Ciutadella, igual que a molts altres llocs del territori, es va celebrar la professó dels Tres Tocs. Un cop la regidora més jove de la corporació va haver fet els tres tocs, la Banda Municipal de Ciutadella va interpretar l'himne d'Espanya. Va ser en aquest moment quan part dels presents a la plaça de Ses Palmeres van xiular.

En aquest cas concret de Ciutadella la gent que va xiular ho va fer bàsicament per dos motius: o perquè no se sent espanyola i creu que aquest himne no la representa, o perquè considera que en la festivitat de Sant Antoni aquest himne no hi pinta res, ja que sona per un acord de plenari (Punt 7 Ple Extraordinari de l'Ajuntament de Ciutadella de dia 15 de desembre de 2011) pres entre dos partits polítics, PP i UPCM.

Ens agradi o no que soni l'himne per Sant Antoni, ens agradi o no que xiulin l'himne, tothom ha de tenir clar que en la democràcia aquestes coses hi entren. És democràtic que soni l'himne perquè un acord de plenari així ho diu. I és democràtic xiular perquè és un acte de llibertat d'expressió.

Ara bé, sempre em quedarà la curiositat de saber què passaria si en un acord de plenari es decidís que sonés l'himne d'Espanya quan entrés el Caixer Senyor a la plaça des Born per Sant Joan.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada