3 de febrer del 2014

Esllavissades rotacionals a la variant de Ferreries

D'entre les assignatures que més recordo de quan vaig estudiar ciències ambientals a la Universitat de Girona hi ha la de riscos ambientals. El Dr. Carles Roqué i el Dr. Rogelio Linares n'eren els professors, i d'entre les moltes coses que ens van mostrar, a part de les aventuretes amb el Dr. Lluís Pallí, hi havia les esllavissades.

Una esllavissada és un moviment de les roques o del terra vessant avall, sobre una superfície de trencament, quan se supera la resistència al tall, i la velocitat de la massa que es mou és igual en tots els punts. 

D'esllavissades n'hi ha de diferents tipus, un dels quals és la rotacional o slump, aquella que es produeix quan hi ha moviments a favor d'una superfície de ruptura corba. Aquests tipus d'esllavissades són freqüents en sòls cohesius de tipus uniforme, com ara les argiles. La següent figura mostra una esllavissada rotacional.


Imatge extreta d'aquí

Una de les grans esllavissades que recordo haver vist (en vídeo) és la de Maierato, un poble de la regió del sur de Calàbria a Itàlia. La teniu a continuació.


El dia 22 de maig de 2012 es va inaugurar la variant de Ferreries, una obra que va costar més de 21 milions d'euros i que va ser construïda en una zona on hi ha diversos materials al·luvials i col·luvials quaternaris amb predomini d’arenes, llims i argiles. En el següent vídeo podeu veure la variant de Ferreries direcció Ciutadella-Maó.



A finals de desembre de 2013, un any i mig després de la inauguració, als talussos de la variant de Ferreries hi van aparèixer esllavissades, però a principis de gener de 2014, en un dels punts emblemàtics de la variant de Ferreries, la rotonda amb pas elevat de Sant Patrici, hi vaig veure una esllavissada molt més gran, d'aquelles que el Dr. Roqué mostrava a les seves classes universitàries.


Dia 17 de gener de 2014 el Diari Menorca publicava que aquests lliscaments eren causats per la pluja i que el Consell Insular de Menorca ja havia començat a estudiar com consolidar aquests materials. Per desgràcia, l'impacte de l'home sobre el medi sempre du associats impactes i riscos que abans de les obres eren inexistents. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada