18 de febrer del 2014

@SomEnergia

Del 18 al 22 de novembre de 2013, a Maó, es van celebrar les jornades sobre els 20 anys de Menorca Reserva de Biosfera.

En aquestes jornades es va analitzar la situació en la qual Menorca es troba després de 20 anys de ser declarada Reserva de Biosfera. L'anàlisi es va realitzar en 5 blocs temàtics:

  • Bloc 1. Vectors ambientals: aigua, energia i residus.
  • Bloc 2. Territori i paisatge.
  • Bloc 3. Conservació i gestió del patrimoni natural.
  • Bloc 4. Conservació i gestió del patrimoni cultural.
  • Bloc 5. Economia, educació i benestar social.


Imatge extreta d'aquí.

Després de les jornades es va generar un document de conclusions que resumeix el que es va considerar que seria l'estat en què es troba Menorca. De totes les consideracions que es feien en tots els blocs, de moment, em vull quedar amb una: Menorca té una dependència total de les energies fòssils i només un 3% de l'energia consumida prové de fonts renovables.

Davant aquesta situació és clar que s'ha d'actuar a tots els nivells, és a dir, des de l'Estat, que és qui legisla i regula el sector, fins als consumidors. I on vull entrar és en aquest darrer punt, els consumidors. Molts cops pensem que com a usuaris finals no podem fer res per canviar el model energètic que hi ha al nostre país, i estem molt equivocats perquè podem decidir quin tipus d'energia volem consumir. A casa, fa dies que vam decidir que nosaltres consumiríem energia que provingués de fonts renovables. I com ho vam fer? Molt fàcil, fent-nos socis de Som Energia

La cooperativa d'energia verda Som Energia es va crear l'11 de desembre de 2010 amb l'objectiu de canviar el model energètic actual i treballar juntament amb els consumidors per assolir un model 100% renovable a través de promoure la participació de la ciutadania en aquest canvi, de convertir-se en una comercialitzadora d'electricitat 100% renovable i d'iniciar projectes propis de producció d'energia.

La societat en la qual vivim és consumidora principalment de fonts energètiques de base mineral, però aquest model ha de canviar i l'energia s'haurà de crear localment a partir de fonts renovables ja que:

  • S'ha arribat al Peak Oil, s'acaba el petroli accessible a bon preu.
  • Es necessita una seguretat energètica. Ara hi ha massa dependència exterior de zones conflictives.
  • Els efectes sobre el canvi climàtic que provoca l'ús de combustibles fòssils són molt importants.
  • S'ha d'afavorir la producció descentralitzada i l'economia local.
Les persones associades a Som Energia entenem que la popularització de les energies renovables passa per aplicar mesures de promoció local a petita escala. Si la gent visualitza els projectes d'energies renovables i en treu profit, provocarà el sorgiment d'una nova consciència sostenible.

Jo ja formo part d'aquesta cooperativa d'energia verda que a dia d'avui ja té més de 12.800 socis i sòcies. Si tu vols fer-te soci/sòcia de Som Energia només has d'emplenar les teves dades aquí.

Si et vols informar de tot el que passa a Som Energia, també ho pots fer a través de Facebook o de Twitter.

A part d'això, si ho vols, també et pots posar en contacte amb els grups locals que hi ha en funcionament als diferents punts del territori estatal. En aquest enllaç hi ha tota la informació que necessites.

I si vius a Menorca pots entrar al Facebook local o contactar amb el grup menorquí a través del correu electrònic: menorca@somenergia.coop.

Per a més informació també pots consultar el web de Som Energia.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada