6 de febrer del 2014

Vull un model energètic renovable

Dins l'assignatura de ciències naturals de 3r d'ESO hi ha una unitat sobre recursos naturals i una altra sobre problemàtiques ambientals. 

En la unitat de recursos naturals, entre moltes altres coses, s'explica quins tipus de recursos energètics hi ha, els quals es poden dividir bàsicament en dos tipus: els renovables i els no renovables. Per una banda, els renovables (el Sol, l'aigua, el vent, l'energia interna de la Terra, etc.) són aquells que no s'esgoten a escala humana i que, per tant, es poden emprar sempre. (S'entén que no a tots els llocs del planeta existeixen tots i que no en tenim disponibilitat durant les 24h del dia els 365 dies de l'any.) Per l'altra, els no renovables (carbó, petroli, urani, etc.) són aquells que un cop els hem emprat ja no els podem tornar a utilitzar i, per tant, s'acaben. A part d'aquesta diferència, l'impacte ambiental global que generen els renovables és molt menor que no pas el que generen els no renovables. Explicat això, sembla prou clar que qualsevol model energètic (sigui a l'escala que sigui) ha d'utilitzar fonts d'energies renovables, o al menys això és el que pensa l'alumnat de 3r d'ESO en haver acabat d'explicar aquesta unitat.

Mina de Riotinto, Huelva. Imatge extreta d'aquí.

Parc eòlic de Milà, Menorca. Imatge extreta d'aquí.

No és ser irresponsable donar la raó a l'alumnat de 3r d'ESO, sinó que és donar la raó a una part de la societat que no està condicionada pel poder que actualment tenen les grans empreses generadores d'energia. Al nostre país, cap dels governs estables que hi ha hagut fins ara (em refereixo als de González, Aznar, Zapatero i Rajoy) ha volgut apostar per un model energètic basat en les energies renovables. Tots els models energètics plantejats pel PP i pel PSOE han estat models basats en les energies no renovables, els quals han afavorit sobretot les grans empreses generadores d'energia amb fonts no renovables.

González, Aznar, Zapatero i Rajoy, els quatre presidents no renovables

A 3r d'ESO també s'explica que el principal recurs energètic no renovables és el petroli, un hidrocarbur (barreja d'hidrogen i carboni) que un cop extret s'utilitza per obtenir molts altres compostos, com per exemple la gasolina, el gasoil, el querosè, etc. L'obtenció i la utilització del petroli com a font energètica porta associades dues grans problemàtiques ambientals: els vessaments quan s'extreu i es transporta, i l'emissió de partícules contaminats (diòxid de carboni, òxids de sobre, òxids nitrosos, etc.) quan els productes derivats del petroli es consumeixen per combustió.

L'emissió de partícules contaminats és una de les principals causants de la contaminació atmosfèrica del planeta i del canvi climàtic. Els accidents en les plataformes extractives o en el transport de petroli contaminen el medi marí i afecten greument tots els hàbitats amb què entren en contacte.

 Contaminació ambiental de Madrid. Imatge extreta d'aquí.

L'any 2011 el Sr. Sebastián (Ministre d'Indústria amb el govern de Zapatero), per Real Decret, va autoritzar prospeccions petrolieres a les costes de les Illes Balears, entre Eivissa i València. Ara, l'any 2014, el Sr. Soria (Ministre d'Indústria amb el govern de Rajoy) està en procés d'autoritzar més prospeccions petrolieres a les costes de les Illes Balears, entre Menorca i Catalunya i al sud de Menorca. Aquestes prospeccions perjudicaran greument la fauna marina, però el que serà pitjor serà la instal·lació de les plataformes petrolieres prop de les costes de les Illes. 

Catàstrofe del Prestige. Imatge extreta d'aquí.

Zona d'afectació de les prospeccions petrolieres. Imatge extreta d'aquí.

Si l'Estat espanyol tingués un model energètic renovable, les prospeccions petrolieres no serien necessàries i tots hi sortiríem guanyant, però, és clar!, si ho haguessin fet, l'acusarien de pensar com l'alumnat de 3r d'ESO.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada