3 de febrer del 2012

Una polla

Ser pare és una gran responsabilitat. Has d’educar el teu fill, li has de mostrar els valors de la vida, l’has de fer coneixedor de la llengua i les tradicions pròpies, l’has d’ajudar a defensar-se dels perills de la vida, li has de mostrar aquelles coses que són bones i aquelles que no, l’has d’ajudar a formar-se com a persona, li has de donar l’oportunitat que prengui decisions i s’equivoqui, etc.

Quan és el primer cop que has de fer una feina, una activitat o t’has d’enfrontar a una nova situació et surten dubtes i apareix la inseguretat se saber si ho faràs bé o no. A vegades, rebre consells i llegir llibres et pot ajudar a millorar i a afrontar noves situacions. En el meu cas, aquesta ajuda l’he agafat en la tasca d’ensenyar a en Bernat alguns dels jocs, de les endevinalles, de les cançons i de les rondalles típiques de Menorca. Per això he consultat el Quadern de Folklore, número 26, Jocs populars (III), editat pel Col·lectiu Folklòric Ciutadella, i en arribar al punt 150, a la pàgina 20, he trobat el següent embarbussament:

“Una polla xica, pica, pollarica
cama curta i bacarica,
va tenir un poll xic, pic, pollaric,
cama curta i bacaric.
I si sa mare no hagués estat
xica, pica, pollarica
cama curta i bacarica,
es poll no hagués estat
xic, pic, pollaric
cama curta i bacaric”.

Després de llegir-lo m’ha vingut a la memòria aquella gran intervenció que va fer en Quim Monzó a la inauguració de la Fira del Llibre de Frankfurt l’any 2007, quan aquesta tenia la cultura catalana com a invitada d'honor. Si no la teniu present, la podeu visualitzar aquí sota i veureu que als 9 minuts i 27 segons comença a recitar-lo.


Ell va utilitzar una versió d’aquest embarbussament (en ciutadellenc diuen “trabalenguas”) per presentar la llengua i la cultura catalanes. Per tant, no fa falta que els polítics que ara governen a Balears posin en dubte quina és la llengua que es parla a Menorca ja que el que va recitar el senyor Monzó, una autoritat en matèria lingüística, i el que es va publicar al quadern de folklore menorquí representen una sola llengua, la catalana.

Segurament que cap dels polítics que ara governen les nostres institucions té la capacitat de repetir el que va fer en Quim Monzó el 2007. I poso això en dubte perquè crec que aquests polítics en matèria lingüística són xics, pics, pollarics, cama curts i bacarics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada